Αγκαλιάζοντας 4.242 παιδιά στον Έβρο

Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί», στηρίζει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, τα παιδιά και τους νέους στον ακριτικό Έβρο, μέσω της δράσης «Ίσες ευκαιρίες για τα παιδιά: Δράσεις για την Υγεία και την Παιδεία σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας».  Με παρεμβάσεις που εστιάζουν στην ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση και περίθαλψη, στηρίζει  4.200 παιδιά και νέους σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και δήμους. Πιο συγκεκριμένα οι παρεμβάσεις της Ένωσης για το 2021 συνοψίζονται σε:

1.    Ανακατασκευή σχολικών γηπέδων και δωρεά αθλητικού εξοπλισμού στο Δημοτικό Σχολείο Καμαριώτισσας,  στη Σαμοθράκη 

Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί», με την πολύτιμη στήριξη της bwin ανακατασκεύασε πλήρως δύο γήπεδα (μπάσκετ, βόλεϊ) στο Δημοτικό Σχολείο Καμαριώτισσας όπου φοιτούν 127 μαθητές και ένα γήπεδο μπάσκετ στο Γυμνάσιο-Λύκειο Σαμοθράκης όπου φοιτούν 100 μαθητές, ενώ καλλωπίστηκαν και βάφτηκαν όλοι οι περιβάλλοντες χώροι αυτών και προσφέρθηκε αθλητικό υλικό, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς 2021-2022. Επιπλέον, καλύφθηκε το 100% των αιτημάτων σε αθλητικό εξοπλισμό όλων των σχολικών μονάδων του νησιού. Συνολικά ανακατασκευάστηκαν πάνω από 1.200 τμ γηπέδων.

2.    Ανάπλαση σχολικού γηπέδου στο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο στο Μέγα Δέρειο, στο Σουφλί

Το  «Μαζί για το Παιδί» ανακατασκεύασε γήπεδο (μπάσκετ, βόλεϊ) για τους 42 μαθητές του Μειονοτικού Δημοτικού Σχολείου στο Μέγα Δέρειο του δήμου Σουφλίου στον νομό Έβρου.  Η ενέργεια αυτή υλοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη της ΔΕΗ. 

3.    Εκπαιδευτική Ρομποτική στο Σουφλί και στην Αλεξανδρούπολη: Με το βλέμμα στο μέλλον

Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» προχωρεί στη δημιουργία 2 σύγχρονων αιθουσών ρομποτικής στο 1ο   Πειραματικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης και το 1ο Δημοτικό Σχολείο Σουφλίου, όπου οι μαθητές μπορούν να περιηγηθούν και να ανακαλύψουν τα μυστικά του κόσμου της τεχνολογίας εξελίσσοντας  τις γνώσεις και τις ιδέες τους. Με στόχο να προσφέρουμε στις εκπαιδευτικές κοινότητες ακριτικών ή απομακρυσμένων περιοχών τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν σε νέες τεχνολογίες, να αποκτήσουν σύγχρονες δεξιότητες, αλλά και να αναπτύξουν σχέσεις με φορείς και εκπαιδευτικά δίκτυα εντός και εκτός συνόρων, η δημιουργία αιθουσών ρομποτικής σε δημόσια σχολεία, δημιουργεί βιώσιμες προοπτικές για τις εκπαιδευτικές κοινότητες. Συγκεκριμένα, η πρωτοβουλία προσανατολίζεται προς τη δημιουργία σύγχρονων και ανοιχτών σχολείων στην κοινωνία και ταυτόχρονα, επιδιώκει τον ψηφιακό αλφαβητισμό και την καλλιέργεια υψηλού επιπέδου δεξιοτήτων. Οι δύο αίθουσες ρομποτικής γίνονται με την ευγενική υποστήριξη της εταιρείας Skroutz.

4.    Δημιουργία βιβλιοθήκης στο Δημοτικό Σχολείο Ριζίων & στην Ορεστιάδα 

Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» «επενδύει» και στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης των παιδιών που ζουν στις ακριτικές και τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. 
Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε ένας σύγχρονος εκπαιδευτικός χώρος διερευνητικής μάθησης και πειραματισμού στο δημοτικό σχολείο Ριζίων της Ορεστιάδας  όπου φοιτούν 53 μαθητές. 
Πέραν των νέων, κλασικών και εκπαιδευτικών  τίτλων υπάρχουν και τεχνολογικά εργαλεία σύγχρονα που μετατρέπουν την μάθηση σε βιωματική και τα παιδιά αποκτούν αντίληψη και δεξιότητες.   
Η αίθουσα της βιβλιοθήκης έγινε χάρις την ευγενική  υποστήριξη της κυρίας Κυβέλης Αλεξίου, ενώ στον ίδιο χώρο η Βιομηχανία Ξύλου AKRITAS παρείχε ξύλινες βιβλιοθήκες.

5.    Προσφορά εκπαιδευτικού εξοπλισμού σε 24 σχολικές μονάδες του Έβρου το 2021

Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» καλύπτει εκπαιδευτικές ανάγκες 24 εκπαιδευτικών μονάδων όλων των σχολικών βαθμίδων στους δήμους Αλεξανδρούπολης, Σαμοθράκης, Ορεστιάδας, Σουφλίου. Από τη φετινή δωρεά, θα επωφεληθούν 1.674 μαθητές. Την τρέχουσα σχολική χρονιά προσφέρθηκαν:
•    Ηλεκτρονικός εξοπλισμός: διαδραστικοί πίνακες, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, βιντεοπροβολείς, κλπ
•    Επιτραπέζια παιχνίδια, πάζλ, και παιχνίδια κήπου
•    Αθλητικός εξοπλισμός
•    Βιβλία
•    Έπιπλα

Οι δωρεές αυτές υλοποιήθηκαν χάρη στους ευγενικούς υποστηρικτές και αρωγούς που πίστεψαν στο σκοπό και στήριξαν τις προσπάθειες του «Μαζί για το Παιδί» να αγκαλιάσει περισσότερα παιδιά στον Έβρο. Θερμές ευχαριστίες στις εταιρείες: Βιομηχανία  Procter & Gamble (Pampers), SUNLIGHT , ELPEN, KLEEMANN, Κοινωνικό Κέντρο “ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΑΛΙΟΡΗΣ” Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία, ΜΥΛΟΙ ΘΡΑΚΗΣ Ι. ΟΥΖΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε., DASTERI SYSTEMS Α.Ε., Εβροφάρμα, KRAFT Paints, Πρίσμα Ηλεκτρονικά ΑΒΕΕ  για την υποστήριξη τους για την κάλυψη υλικοτεχνικού εξοπλισμού στα σχολεία όπως επίσης και την οικογένεια Σγαρδέλη – Κασσίς που συνέβαλε σε αυτόν τον σκοπό μέσω της βάπτισης της μικρής της κόρης.

 

Και στον τομέα της Υγείας

 

6.    Προσφορά θερμοκοιτίδας στο Νεογνολογικό Τμήμα του  Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης  

Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της υγείας η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» προσφέρει στο Νεογνολογικό Τμήμα του  Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης  μια θερμοκοιτίδα  ανοιχτού τύπου. Σημειώνεται ότι το Π.Γ.Ν.Α. εξυπηρετεί 5 νομούς καλύπτοντας  μία περιοχή 600.000 κατοίκων. Ο εκσυγχρονισμός της συγκεκριμένης μονάδας με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα είναι ζωτικής σημασίας δεδομένου ότι περιθάλπονται παιδιά από 24 εβδομάδων, βάρους περίπου 500-600 γραμμαρίων, μέχρι τον πρώτο μήνα της ζωής τους, είναι ζωτικής σημασίας Η δωρεά υλοποιήθηκε με την πολύτιμη στήριξη της εταιρείας Galenica. 

7.    Διεξαγωγή δωρεάν ψυχο-εκπαιδευτικών σεμιναρίων για γονείς και εκπαιδευτικούς

Η επιστημονική ομάδα της Γραμμής και του Συμβουλευτικού Κέντρου της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» υλοποίησε σε συνεργασία με τον Δήμο Ορεστιάδας και τον  Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Διδυμοτείχου ψυχο-εκπαιδευτικά σεμινάρια για γονείς για την ενίσχυση του γονικού τους ρόλου.  Τα σεμινάρια διεξήχθησαν με την ευγενική υποστήριξη της Eurobank, στο πλαίσιο του προγράμματος της και πρωτοβουλίας της για το δημογραφικό  “Μπροστά για την οικογένεια”.

Όραμα της  Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» είναι να στηρίξει τα παιδιά που βρίσκονται στα σύνορα της χώρας μας και να τους δώσει νέες προοπτικές και εφόδια για την μελλοντική τους ανάπτυξη. Σταθεροί συνοδοιπόροι της Ένωσης σε αυτό το τριετές οδοιπορικό αποτελούν οι εταιρείες Aegean και Hertz του Ομίλου Βασιλάκη για την κάλυψη της μεταφοράς της ομάδας της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» από την Αθήνα έως το πιο ακριτικό χωριό του Έβρου. Τους ευχαριστούμε θερμά. 

2019-2021 | 4.242 μαθητές από 62 σχολικές μονάδες  του Έβρου 

Συνολικά την 3ετία 2019-2021 η  Ένωση «Μαζί για το Παιδί» αγκάλιασε περισσότερα από 4.200 παιδιά και τις οικογένειες τους που βρίσκονται στα σύνορα της χώρας μας. 

Συγκεκριμένα για το τομέα της εκπαίδευσης και του αθλητισμού:

•    Προσφέρθηκαν 3.992 τεμάχια υλικοτεχνικού εξοπλισμού σε 62 μονάδες

•    Ανακατασκευάστηκαν 8 σχολικά γήπεδα (Σαμοθράκη, Διδυμότειχο, Ν. Βύσσα, Μέγα Δέρειο, Δίκαια)

•    Δημιουργήθηκαν 2 βιβλιοθήκες (Ρίζια, Ν. Βύσσα)

•    Κατασκευάστηκε 1 σχολικό θερμοκήπιο (Ρίζια)

•    Ανακαινίστηκε 1 αίθουσα νηπιαγωγείου (Ν. Βύσσα)

•    Ολοκληρώνονται 2 αίθουσες ρομποτικής (Αλεξανδρούπολη & Σουφλί) 

 

Για τον τομέα της υγείας:

•    Εξοπλίστηκαν 2 νοσοκομεία με  (Αλεξανδρούπολη και Διδυμότειχο) και 1 Κέντρο Υγείας (Δίκαια) με 16 μηχανήματα (θερμοκοιτίδες, monitor παρακολούθησης ζωτικών οργάνων, καρδιογράφο, τροχήλατη αναρρόφηση, κ.λ.π.) και υγειονομικό υλικό αντιμετώπισης covid-19 (μάσκες, προστατευτικά γυαλιά και προστατευτικές φόρμες) για τους ιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό. 

•    Πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 52 ώρες ψυχο-εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε γονείς και εκπαιδευτικούς από την επιστημονική ομάδα του Συμβουλευτικού Κέντρου του «Μαζί για το Παιδί» καθώς και σεμινάριο κάρδιοαναπνευστικής ανάνηψης (CPR) σε γιατρούς και γονείς στους Δήμους Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου σε συνεργασία με το σωματείο-μέλος της Ένωσης ΠΝΟΗ-Φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού

Ανάπτυξη συνεργασιών:

•    Για την υλοποίηση του προγράμματος δημιουργήθηκαν παραπάνω από 130 σσυνεργασίες  με τοπικούς φορείς, νοσοκομεία και κέντρα υγείας, την εκπαιδευτική κοινότητα, εταιρείες ιδιωτικού τομέα ως χορηγοί και προμηθευτές