15 Φεβρουαρίου | Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου της Παιδικής Ηλικίας

Η  15η Φεβρουαρίου έχει οριστεί με απόφαση της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Παιδιά με Καρκίνο (International Confederation Of Childhood Cancer Parent Organizations – ICCCPO), ως η Παγκόσμια Ημέρα ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για τις ανάγκες των παιδιών που νοσούν από καρκίνο σε όλο τον κόσμο.

Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας δεν έχει σύνορα. Σε αντίθεση με άλλες ασθένειες, ο καρκίνος προσβάλλει τα παιδιά σε όλες τις χώρες του πλανήτη, αναπτυγμένες και μη.

Οι:
• «Διεθνής Εταιρεία Παιδιατρικής Ογκολογίας» (SIOP) 
«Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας» (ΕΕΠΑΟ)
• «Διεθνής Οργανισμός για τον Παιδικό Καρκίνο» (CCI)
ΦΛΟΓΑ «Πανελλήνιος Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια» (ιδρυτικό μέλος του CCI)
ΛΑΜΨΗ  Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες Βορείου Ελλάδας
• ΚΥΤΤΑΡΟ «Σύλλογος Ενηλίκων με εμπειρία Καρκίνου στην Παιδική ή Εφηβική Ηλικία»

ενώνουν τις δυνάμεις τους, προκειμένου να ενημερώσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη για τον καρκίνο στα παιδιά και τους εφήβους και να επηρεάσουν τις κυβερνήσεις όλων των χωρών της γης, ώστε να εξασφαλίσουν σε όλα τα παιδιά πρόσβαση σε σωστή ιατρική φροντίδα στη διάρκεια της θεραπείας και μετά από αυτή. 

Στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας δεν υπάρχει πρόληψη. Ωστόσο η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να οδηγήσει σε ίαση τα περισσότερα παιδιά. Θα πρέπει λοιπόν να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην:
• εκπαίδευση και τη συνεχή ενημέρωση των επαγγελματιών της υγείας, ώστε να είναι σε θέση να διαγνώσουν έγκαιρα τη νόσο και
• σωστή ενημέρωση των γονιών ώστε να απευθύνονται έγκαιρα στα παιδιατρικά νοσοκομεία.

Οι γονείς, για όσο διάστημα τα παιδιά τους υποβάλλονται σε θεραπεία, είναι υποχρεωμένοι να αφιερώσουν όλο το χρόνο τους στο παιδί τους,  ενώ οι ανάγκες της οικογένειας αυξάνονται σημαντικά και για το λόγο αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα από μέρους της πολιτείας, ώστε να προστατεύεται η εργασία και το εισόδημά τους.

Κάθε χρόνο, πάνω από 250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο νοσούν από καρκίνο, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 90.000 από αυτά δεν επιβιώνουν. Μόνο το 20% των παιδιών που νοσούν από καρκίνο σε όλο τον κόσμο έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή, σύγχρονη ιατρική φροντίδα. Στη χώρα μας, όπως και σε όλες τις προηγμένες χώρες,  το ποσοστό των παιδιών που γίνεται καλά ξεπερνάει το 75%.

Ωστόσο, και αυτά τα παιδιά, για τα οποία η σύγχρονη ιατρική δεν διαθέτει θεραπευτικά μέσα, έχουν δικαίωμα σε μια ζωή με αξιοπρέπεια. Υπερασπίζοντας αυτό το δικαίωμα των παιδιών και των οικογενειών τους, η Υπηρεσία Παιδιατρικής Ανακουφιστικής Φροντίδας στο σπίτι, της Μέριμνας (σωματείου-μέλους του «Μαζί για το Παιδί»), παρέχει κατ' οίκον ανακουφιστική φροντίδα σε νεογνά, παιδιά και εφήβους έως 18 ετών, που πάσχουν από μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια προκειμένου να ζήσουν τις δύσκολες περιόδους της ασθένειας με σεβασμό, αξιοπρέπεια και αγάπη

Όλα τα  παιδιά έχουν δικαίωμα στη σωστή ιατρική φροντίδα, ανεξάρτητα από την εθνική, κοινωνική ή οικονομική τους κατάσταση.