Υπάρχει ο Άι Βασίλης;
Καθώς τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, είναι πολλοί οι γονείς που αναρωτιούνται τι να απαντήσουν στα παιδιά τους σχετικά με τον Άι Βασίλη: υπάρχει ή δεν υπάρχει;
Από τη μια πλευρά, ο Άι Βασίλης, εξιτάρει την παιδική φαντασία, η οποία έτσι κι αλλιώς ενθουσιάζεται με μυθικά και ανύπαρκτα πλάσματα (δράκοι, νεράιδες, ήρωες παραμυθιών κλπ). Μέσα από αυτά, οι γονείς έχουν την ευκαιρία να μεταδώσουν στο παιδί τους σπουδαία ηθικά διδάγματα. Το έργο των πραγματικών προσώπων – ο άγιος Νικόλαος για τον δυτικό κόσμο και ο Μέγας Βασίλειος από την Καισαρεία για την Ελλάδα ειδικά- που ενέπνευσαν τον αγιοβασιλιάτικο μύθο, μπορεί να γίνει άκρως βοηθητικό: ο πρώτος δώρισε την περιουσία του στους φτωχούς ενώ ο δεύτερος είναι γνωστός για τα φιλανθρωπικά του έργα. Είναι μια καλή ευκαιρία λοιπόν, για να μάθουμε στα παιδιά μας έννοιες όπως η αλληλεγγύη, η αγάπη στον συνάνθρωπο αλλά και η επιβράβευση.
Ακόμη, λαμβάνοντας υπόψιν ότι συχνά τα παιδιά αντιλαμβάνονται τα διάφορα προβλήματα που ταλανίζουν το σπίτι ή και τα ίδια, είναι συγκινητικό το γεγονός ότι συχνά αντί για δώρο, η ευχή τους αφορά κάτι άλλο το οποίο περιμένουν από τον άγιο Βασίλη να πραγματοποιήσει. Έτσι, ο άγιος Βασίλης προσωποποιείται σε ελπίδα. Προτρέψτε λοιπόν το παιδί σας να γράψει ένα γράμμα κι έπειτα διαβάστε το και ανακαλύψτε τι είναι αυτό που επιθυμεί και ονειρεύεται. Αποτελεί μια ευκαιρία για συζήτηση με το παιδί. Είναι πιθανό να εκπλαγείτε αλλά και να συγκινηθείτε.
Από την άλλη, η ενίσχυση αυτού του μυθικού προσώπου, μπορεί να κάνει τους γονείς να αισθάνονται άσχημα κι ενοχικά, σκεπτόμενοι ότι λένε ψέματα ή ότι κοροϊδεύουν το παιδί τους. Στην πραγματικότητα, καλλιεργείται η παιδική φαντασία όπως αναφέραμε, με στόχο όχι την εξαπάτηση του τέκνου τους αλλά την προστασία του από την ενήλικη και σκληρή πραγματικότητα. Εξάλλου, γύρω στα 7 (η οποία θεωρείται η ηλικία της λογικής) τα παιδιά καταλαβαίνουν από μόνα τους ότι δεν πρόκειται για υπαρκτό πρόσωπο αλλά για μυθικό. Κι όχι μόνο δεν αισθάνονται εξαπατημένα αλλά τουναντίον υπερήφανα για τον εαυτό τους που ανακάλυψαν το μυστικό και έκαναν ένα βήμα πιο κοντά στους μεγάλους.
Εν τέλει, ο καλύτερος τρόπος για να απαντηθεί η ερώτηση της ύπαρξης του Άη Βασίλη δεν είναι ένας για όλους αλλά εξαρτάται από το κάθε παιδί: στην ερώτηση του παιδιού, ο γονέας μπορεί να ρωτήσει τι πιστεύει εκείνο και με βάση την δική του απάντηση να συνεχισθεί η κουβέντα. Όποια κι αν είναι αυτή όμως, να θυμόμαστε ότι ο Άι Βασίλης υπάγεται στο γενικότερο χριστουγεννιάτικο κλίμα με στόχο την έμπνευση της αγάπης, της προσφοράς και της ανταμοιβής.
Από την Μαρία Μαγδαληνή Μάρκου | Ψυχολόγο | Πρώην συνεργάτιδα στη Γραμμή 115 25 και του Συμβουλευτικό Κέντρο για μητέρες, γονείς, παιδιά και εφήβουςτης Ένωσης «Μαζί για το Παιδί»