8+2 μητέρες μιλάνε για την πιο γλυκιά γιορτή του κόσμου

Γιορτή της μητέρας. Μια γιορτή που δίνει την αφορμή στα παιδιά να ανταμείψουν την μητέρα τους με ένα χαμόγελο, μια αγκαλιά, μια τρυφερή κουβέντα για όσα τους προσφέρει.  Άλλωστε ο ρόλος της μάνας είναι ισχυρός και έχει αξία ανεκτίμητη στη ζωή του καθενός μας.

Με αφορμή τη γιορτή αυτή 8+2 μητέρες  που υποστηρίζουν τις δράσεις του «Μαζί για το Παιδί» μοιράζονται μαζί μας το συναίσθημα της μητρότητας. Μιλάνε για το πιο σημαντικό επίτευγμα της ζωής τους και ταυτόχρονα έχουν για κοινό παρανομαστή  την αγκαλιά που προσφέρει το «Μαζί για το Παιδί». Οι ίδιες αναγνωρίζουν την δύναμη που κρύβει μια αγκαλιά για ένα παιδί πόσο μάλλον μια αγκαλιά  που χωρά περισσότερα από 30.000 παιδιά στην Ελλάδα.

Η αντιπρόεδρος του «Μαζί για το Παιδί» Αλεξάνδρα Μαρτίνου στέλνει το δικό της μήνυμα για την μητρότητα. Όπως και επίσης οι υποστηρίκτριες του έργου μας: Κάρμεν Ρουγγέρη,  Ειρήνη Νικολοπούλου, Φαίη Μαυραγάνη, Δέσποινα Καμπούρη, Ζέτα Θεοδωρακοπούλου, Εύη Βισβάρδη, Μαρία Ζαβάκου και  Μαριλίτα Χατζημποντόζη.Όλες δίνουν τη δική τους διάσταση για τη μητρότητα και ταυτόχρονα υποστηρίζουν τις ενέργειες του «Μαζί για το Παιδί» που προσφέρει μια μεγάλη αγκαλιά εδώ και 20 χρόνια για χιλιάδες παιδιά. Υποστηρίζοντας παιδιά με αναπηρία, παιδιά που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας, παιδιά που έχουν βιώσει κακοποίηση και  παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρά θέματα υγείας.

Αλεξάνδρα Μαρτίνου, αντιπρόεδρος του «Μαζί για το Παιδί»: «Μέλημα μας είναι να μεγαλώσουμε αυτήν την αγκαλιά»


Μητρότητα, μια λέξη που περικλείει τα ωραιότερα και τα πιο τρυφερά συναισθήματα. Η μητέρα είναι μια τεράστια αγκαλιά που προστατεύει, στηρίζει, ενθαρρύνει, εμπνέει, άλλα και που δίνει ελπίδα στα παιδιά της ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές. Μια τέτοια αγκαλιά είναι και το «Μαζί για το Παιδί» που για 20 συνεχή χρόνια βρίσκεται δίπλα στα παιδιά που ζουν στο όριο της φτώχειας, που βιώνουν την κακοποίηση, την απώλεια, παιδιά με αναπηρία ή άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Μέλημα μας είναι να μεγαλώσουμε αυτήν την αγκαλιά για να προστατεύσουμε ακόμη περισσότερα παιδιά στην Ελλάδα.

Κάρμεν Ρουγγέρη, ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας: «Ο μεγαλύτερος θησαυρός είναι η μάνα!»

 

Ειρήνη Νικολοπούλου, δημοσιογράφος, παρουσιάστρια, (eirinika.gr): «Μια αγκαλιά 360ο»

«Η Έλενα είναι το καλύτερο τικ-τακ της ζωής μου. Η πιο ολοκληρωμένη σχέση. Το επίτευγμα των επιτευγμάτων. Στα εύκολα και τα δύσκολα αλλά κυρίως στα σκληρά. Ανασύρω στην μνήμη μου τις ευχές που μου έγραψε κατά καιρούς η κόρη μου και δυναμώνω. Όταν την βλέπω ή όταν την σκέφτομαι η αγκαλιά μου ανοίγει 360ο για να την χωρέσει μαζί με όσα αισθάνομαι και νιώθω για εκείνη. Μια ξεχωριστή μέρα για τις μητέρες όλου του κόσμου και μια ξεχωριστή ευχή για το Μαζί για το Παιδί που στην δική του αγκαλιά χωρούν 30.000 παιδιά».

Φαίη Μαυραγάνη, δημοσιογράφος – παρουσιάστρια: «Όμορφες ζωγραφιές»

«Χρόνια πολλά στις μανούλες όλου του κόσμου και στη δική μου. Χρόνια πολλά για αυτόν τον υπέροχο ρόλο ζωής, για τις μοναδικές εμπειρίες, για την αγάπη. Εύχομαι να πάρετε όλες σήμερα όμορφες ζωγραφιές και κατασκευές αγάπης από τα παιδάκια σας!  Σίγουρα μάνα είναι μόνο μία, αλλά για να μην αδικήσω και τους μπαμπάδες, ένας είναι και ο πατέρας!»

Ζέτα Θεοδωρακοπούλου, δημοσιογράφος, παρουσιάστρια: «Μια αέναη αίσθηση»

«Η μητρότητα είναι το πιο ωραίο συναίσθημα. Το μόνο ακλόνητο. Η συγκλονιστική αλλαγή της ζωής που προσδίδει μια αέναη αίσθηση που δεν τελειώνει ποτέ. Που αρχίζει με ένα κλάμα. Μια δουλειά ετών. Ένας Γολγοθάς που κρύβει όμως ευτυχία. Μια ευτυχία ανιδιοτελής χωρίς να ζητιέται αντάλλαγμα. Αυτή εισπράττουν και την  κατανοούν τα παιδιά όταν και αυτά με την σειρά τους γίνουν γονείς.
Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι αλλάζεις αλλά ότι πλημμυρίζεις με αβυσσαλέα συναισθήματα. Η μητρότητα είναι μια εμπειρία που όλες εμείς που την έχουμε βιώσει ζούμε ως ολοκληρωμένοι άνθρωποι»
.

Δέσποινα Καμπούρη, δημοσιογράφος, παρουσιάστρια & Director Mothersblog.gr : «Καθημερινές μαμάδες, ηρωίδες»


Χρόνια πολλά στις μαμάδες που αφιερώνουν τη ζωή τους στα παιδιά τους, που πάνω απ' όλα φροντίζουν να είναι χαρούμενα, υγιή και ασφαλή. Καθημερινές μαμάδες, ηρωίδες που παρά τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουν, βρίσκονται πάντα στο πλευρό των παιδιών τους. Χρόνια πολλά στο «Μαζί για το παιδί» που φέτος κλείνει 20 χρόνια λειτουργίας. Το έργο και η αποστολή του είναι ιερή αφού στηρίζει όλα τα παιδιά και τους γονείς τους που χρειάζονται βοήθεια.

Έλσα Ποιμενίδου, δημοσιογράφος, παρουσιάστρια: «Μαμά δε γεννιέσαι γίνεσαι»

«Θα είμαι καλή μητέρα; Είμαι καλή μητέρα; Θα μπορούσα να είμαι η καλύτερη μητέρα στον κόσμο;» Μία ζωγραφιά του μικρού μου αγοριού με τίτλο: “Στην καλύτερη μαμά του κόσμου” που μου άφησε για δώρο με έκανε να σκεφτώ ξανά όλα όσα με φόβιζαν για τη μητρότητα. Μια ερώτηση που βασανίζει πολλές γυναίκες καθώς αμφιβάλλουν για τις ικανότητες που διαθέτουν αν θα λειτουργήσουν σωστά αυτό που θεωρείται ο πιο φυσικός τους ρόλος. Μαμά δε γεννιέσαι γίνεσαι. Μια σωστή, αυθεντική σχέση έρχεται όταν αφήσουμε τη μάσκα της τέλειας μητέρας. Τώρα πια γνωρίζω ότι σημασία έχει να προσφέρω όσο χρόνο μπορώ αλλά με ουσιαστικό τρόπο.  Το παιδί για να γίνει σωστός πολίτης πρέπει να με έχει δίπλα του για να του δείξω πόσο σημαντικό είναι να  διαθέτει αυτοπεποίθηση, αυτονομία, πνευματικές και σωματικές δεξιότητες και να επικοινωνεί με τους άλλους ανθρώπους με τον πλέον δημιουργικό τρόπο, τελικά δηλαδή να αγαπηθεί. Κάθε φορά που αισθάνομαι ότι δεν έχω τι άλλο να δώσω υπόσχομαι να δημιουργήσω έστω μια μικρή γιορτή,  να επινοήσουμε δηλαδή μικρές χαρές να συνομοτήσουμε και να χαρούμε…αυτό αρκεί.

Εύη Βισβάρδη, δημοσιογράφος Λάμψη 92,3, founder του igynaika.gr: «Τα παιδιά μας…ένας καλύτερος κόσμος»

«Μοιάζει, αισθάνομαι, το δώρο της μητρότητας αυτές τις μέρες και σαν φορτίο για τις γυναίκες που θέλουμε την ασφαλή ανάπτυξη και «ανθοφορία» των παιδιών μας σ’ ένα κοινωνικό περιβάλλον άγονο και στείρο από παροχές κι ευαισθησίες για γυναίκες, γονείς και οικογένεια.
Εύχομαι (γιορτάζοντας την ημέρα αυτή), οι μητέρες αλλά και οι γυναίκες που επιθυμούν τη μητρότητα να αδράξουμε τη στιγμή και να αναζητήσουμε δύναμη πρώτα από τις βαθιές επιθυμίες και τον εαυτό μας, κι έπειτα από τη χαρά της αγάπης και της ύπαρξης των παιδιών και ύστερα η μία από την άλλη και ταυτόχρονα, αλληλέγγυες ,από την κοινωνία για το παιδί μας, για το κάθε παιδί και τη μητέρα του.
Ακόμη κι αν κανείς δεν έχει δύναμη να πιστέψει σ’ έναν καλύτερο κόσμο, εμείς, η κάθε μια μας ,να πιστέψουμε !!!
Στα μάτια μας θα δουν τα παιδιά μας και θ’ αγκαλιάσουν τη δύναμη της Ελπίδας. 
Χρόνια πολλά με άσβηστα όνειρα μανούλες!!!».

Μαρία Ζαβάκου, Συγγραφέας-Σεναριογράφος: « Ένα μεγάλο ευχαριστώ»

«Σήμερα ως μάνα θυμάμαι τα παιδιά μου να μου λένε: «μαμά σε αγαπάω μέχρι εκεί που δεν έχει τέλος». Σήμερα ως παιδί θέλω να θυμίσω στη δική μου μάνα ότι: «σε αγαπάω μέχρι εκεί που δεν έχει τέλος» και ως μεγάλο παιδί να προσθέσω «ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλα όσα έκανες και κάνεις για μένα».

Μαριλίτα Χατζημποντόζη, Συγγραφέας: «Συνώνυμο της αγάπης»

«Κάποιες λέξεις στη ζωή μας αποκτούν τέτοια διάσταση , έχουν τέτοιο ηθικό και συναισθηματικό βάρος , που καθίσταται σχεδόν αδύνατον να το αποτυπώσεις με όλο τον γλωσσικό μας πλούτο.
ΜΑΜΑ…πώς να ορίσεις και να περιορίσεις μέσα σε κάποια λόγια , κάποια νοήματα ,  αυτό που είναι …
ΜΑΜΑ…Ίσως να είναι συνώνυμο της αγάπης , εκείνου του σπάνιου, εννοώ και αναντικατάστατου δοσίματος, χωρίς κανένα απολύτως αντάλλαγμα…
Ίσως να είναι ένας δυνατός κτύπος εγκάρδιος που δυναμώνει ολοένα και τρέφεται από τους κτύπους μιας καρδιάς που πάλλεται έξω από το δικό της σώμα…από αυτή την νέα ύπαρξη που με τη σειρά της θα δώσει το δικό της αποτύπωμα…
ΜΑΜΑ…Θα είναι πάντα εκεί να ακούει , ναι κυρίως αυτό , να ακούει πολύ και ήρεμα, να περιμένει , να μην προβάλλει τις δικές της απαιτήσεις πάνω του , μα να το νιώθει, να κάνει λάθη , να ζητάει συγγνώμη , να ξανακάνει λάθη, να μαθαίνει από αυτό το πλάσμα που έφερε στη ζωή , περισσότερα από όσα νομίζει ότι του διδάσκει…
Ας εφεύρουμε χρόνο σήμερα , γιατί ο χρόνος δεν είναι αυτός που κυλάει στους δείκτες των ρολογιών , για να πούμε αυτό που νιώθουμε, με το βλέμμα, με την αγκαλιά . Τώρα! Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή , δεν υπάρχει καλύτερη ευχή από την ευγνωμοσύνη απέναντι στην ιερότητα της μητρότητας κι από δύο χεράκια που ανοίγουν και σου ψιθυρίζουν:
σ αγαπώ, μαμά… Ας μην ξεχνάμε τα σ αγαπώ μας…»

Διαβάστε το άρθρο «Μητέρα-παιδί: Πόσο δυνατός είναι ο δεσμός ανάμεσά τους;» της Κλεοπάτρας Τσουχνικά, Ψυχολόγου-Σύμβουλου Ψυχικής Υγείαςστη Γραμμή 11525 και το Συμβουλευτικό κέντρο για γονείς και παιδιά του «Μαζί για το Παιδί».