Ευχαριστούμε από καρδιάς την «Ελληνική Πρωτοβουλία»

Ευχαριστούμε θερμά την «Ελληνική Πρωτοβουλία» και τα μέλη της Ελληνικής ομογένειας, για τη στήριξη που παρείχε στο έργο των σωματείων μελών της και στο πρόγραμμα «Προσφέρω γιατί Νοιάζομαι» μέσα στο 2014.

Η Ελληνική ομογένεια μέσω της οργάνωσης «Ελληνική Πρωτοβουλία»  στηρίζει μεταξύ άλλων δράσεις για την καταπολέμηση της φτώχιας και την ανακούφιση ευάλωτων ομάδων πληθυσμού. Χάρη στη δωρεά ύψους $135.000, η Ένωση και τα σωματεία μέλη της κατάφεραν μέσα στη χρονιά που μας πέρασε, να προσφέρουν εξειδικευμένες υπηρεσίες και υλική βοήθεια, καλύπτοντας πάγια αιτήματα σε είδη πρώτης ανάγκης, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, συμβουλευτική υποστήριξη και εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Συγκεκριμένα, η «Ελληνική Πρωτοβουλία» χρηματοδότησε  τα παρακάτω προγράμματα:

Πρόγραμμα «Προσφέρω γιατί Νοιάζομαι» της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί»

Kαλύφθηκε ένα μέρος του κόστους λειτουργίας της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Μέσα στο 2014, το «Προσφέρω γιατί Νοιάζομαι» προσέφερε τρόφιμα, είδη ατομικής υγιεινής, εκπαιδευτικό υλικό, φάρμακα και παιδικό ρουχισμό, σε 110 φορείς παιδικής προστασίας και κοινωνικές υπηρεσίες δήμων και ΜΚΟ, στην Αττική και την περιφέρεια, ανακουφίζοντας συνολικά 3.173 άπορες οικογένειες και 7.831 παιδιά. Τα προσφερόμενα είδη  συγκεντρώθηκαν χάρη στην ανταπόκριση πολυάριθμων ιδιωτών και ευαισθητοποιημένων εταιρειών.

Ίδρυμα Κοινωνικής Εργασίας «Χατζηπατέρειο» Κέντρο Αποκατάστασης Σπαστικών Παιδιών

Υποστηρίχθηκε η ετήσια λειτουργία του συμβουλευτικού προγράμματος για γονείς που απευθύνεται σε 59 οικογένειες υποστηρίζοντας συνολικά 222 άτομα. Το πρόγραμμα στηρίζει τους γονείς και τα αδέλφια των παιδιών με αναπηρία, βοηθώντας τους να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές δυσκολίες και στο μακροχρόνιο άγχος που εγείρεται  από την αναπηρία μέσα στην οικογένεια.

Επιπλέον δημιούργησε και διένειμε δωρεάν έναν 20σέλιδο οδηγό αναπηρίας με στόχο την ενημέρωση για τις αλλαγές στις νομοθεσίες  σχετικά με τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, ενώ προσέφερε σε μηνιαία βάση είδη βασικής ανάγκης σε 30 οικογένειες και υπηρεσίες  επαγγελματικού προσανατολισμού και καθοδήγησης για ανεύρεση εργασίας σε 20 άνεργους γονείς παιδιών με αναπηρία.

Σωματείο «Οι Φίλοι του Παιδιού»

Προσφέρθηκε συμβουλευτική υποστήριξη σε 244 γονείς με χαμηλό εισόδημα μέσα από ατομικές και ομαδικές συνεδρίες, δόθηκαν προμήθειες τροφίμων για όλο το έτος σε 282 οικογένειες, καλύφθηκαν ιατρικές ανάγκες 94 άπορων και ανασφάλιστων παιδιών και τέλος εκδόθηκε και διανεμήθει δωρεάν, οδηγός για την παροχή δωρεάν ιατρικών υπηρεσιών σε άπορους και ανασφάλιστους γονείς.

Ίδρυμα «Η Θεοτόκος»

Υποστηρίχθηκε για ένα χρόνο, το πρόγραμμα «Πρώιμη Παρέμβαση» με στόχο  να ενταχθούν ομαλά στο εκπαιδευτικό σύστημα και να φοιτήσουν σε δημόσια σχολεία, 15 παιδιά με ελαφρές ανεπάρκειες και νοητικές δυσκολίες (ηλικίας 2,5 – 7). Στο πλαίσιο του προγράμματος, τα 12 από τα 15 παιδιά εντάχθηκαν με επιτυχία σε δημόσια σχολεία, ενώ παράλληλα η κοινωνική υπηρεσία του Ιδρύματος πραγματοποίησε 296 κατ 'οίκον επισκέψεις και  308 ομαδικές συνεδρίες, παρέχοντας συμβουλευτική και καθοδήγηση στους γονείς των παιδιών με νοητικές αναπηρίες. 

Πανελλήνια Ένωση Αγώνος κατά του Νεανικού Διαβήτη (ΠΕΑΝΔ)

Χρηματοδοτήθηκε η υλοποίηση δύο κύκλων βιωματικών σεμιναρίων για 61 άτομα με Διαβήτη Τύπου Ι. Στόχος των σεμιναρίων ήταν η βελτίωση των γλυκαιμικών δεικτών και η μείωση της HbA1c στο αίμα των συμμετεχόντων. Με τη βοήθεια και την υποστήριξη εξειδικευμένων Διαβητολόγων και Ψυχολόγων, όλοι οι συμμετέχοντες παρουσίασαν χαμηλότερους γλυκαιμικούς δείκτες και καλύτερες ενδείξεις HbA1c ενώ έμαθαν πώς να αντιμετωπίζουν το Διαβήτη, ώστε να έχουν μια ισορροπημένη καθημερινότητα περιορίζοντας τις επιπλοκές .

«Μέριμνα» Εταιρία για τη Φροντίδα Παιδιών και Οικογενειών στην Αρρώστια και το Θάνατο

Υποστηρίξη 10 σχολείων στο νομό Αττικής μέσω παροχής εξειδικευμένων υπηρεσίων συμβουλευτικής για περιπτώσεις πένθους, σε 63 εκπαιδευτικούς με σκοπό την πρόληψη από επιπλοκές μακροχρόνιας θλίψης και προβλημάτων προσαρμογής παιδιών και γονιών.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν 299 ατομικές συνεδρίες σε παιδιά και 282 ατομικές συνεδρίες σε γονείς για τη διαχείριση των επιπλοκών πένθους από τον Ιανουάριο έως και το Δεκέμβριο του 2014.

Ίδρυμα «Η Παιδική Στέγη»

Η Παιδική Στέγη εστιάζοντας στην εκπαίδευση των παιδιών, που φοιτούν στους παιδικούς της σταθμούς, υλοποίησε καθ’ όλη τη διάρκεια του εκπαιδευτικού έτους  δράσεις με σκοπό την αποδοχή της πολυπολιτισμικότητας και της διαφορετικότητας. Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του πολυπολιτισμικού της προγράμματος, οργάνωσε διαδραστικές θεατρικές παραστάσεις και εκδηλώσεις, για γονείς και παιδιά. Γονείς από την Αιθιοπία και το Πακιστάν αφηγήθηκαν παραμύθια της χώρας τους με τη συνοδεία μουσικής και 23 παιδιά προσχολικής ηλικίας (από 3 έως 4 ετών) και παρουσίασαν τη δική τους εκδοχή τους σε θεατρικό.

Επιπλέον οι γονείς αλλοδαπών παιδιών, βοηθήθηκαν στην εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας και έλαβαν υποστήριξη από ψυχολόγο μέσω ατομικών και ομαδικών συνεδριών κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών «Πόρτα Ανοιχτή»

Πραγματοποιήθηκαν 914 ατομικές συνεδρίες και 150 ομαδικές συνεδρίες και εξειδικευμένες θεραπείες σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση, βοηθώντας τα να παρουσιάσουν εμφανή αποτελέσματα στη βελτίωση της καθημερινότητας τους. Οι συνεδρίες αυτές πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης και ωφέλησαν 34 παιδιά με εγκεφαλική παράλυση ηλικίας 4 έως 12 ετών, από το Φεβρουάριο έως το Δεκέμβριο του 2014.

Κέντρο Ειδικών Ατόμων η «Χαρά»

Πρόσληψη δύο επαγγελματιών υγείας, ένός ψυχολόγου και μια κοινωνικής λειτουργού, που συνέτειναν στην ψυχοκοινωνική αποκατάσταση των 56 παιδιών του Κέντρου.
Επιπλέον, δημιουργήθηκε συμβουλευτική υπηρεσία για τα μέλη των οικογενειών των εξυπηρετούμενων του κέντρου, με στόχο την υποστήριξη και την ενδυνάμωσή τους. Μέσω της νέας υπηρεσίας,  η «Χαρά» κατάφερε να πραγματοποιήσει 486 συνεδρίες για γονείς, να συντηρεί συστηματικά 56 οικογένειες με είδη πρώτης ανάγκης από τον Ιανουάριο έως το Δεκέμβριο του 2014 και να βοηθήσει 67 περιστατικά σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης, προσφέροντας ολιστική αντιμετώπιση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες των παιδιών που φιλοξενεί.