Δίνοντας πνοή σε 4.000 παιδιά ετησίως

Χιλιάδες  παιδιά στην Ελλάδα εδώ και 25 χρόνια έχουν χρειαστεί την «ΠΝΟΗ».

Πρόκειται για έναν φορέα, ο οποίος βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα του Μαζί για το Παιδί, που ασχολείται με τον εξοπλισμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας Παιδιών και Νεογνών στα Κρατικά Νοσοκομεία, την υλική και ηθική υποστήριξη των γονιών που τα παιδιά τους νοσηλεύονται στην Εντατική, την εκπαίδευση και επιμόρφωση του Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού των Μονάδων, την παροχή βασικών γνώσεων Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης και Α΄ Βοηθειών στο ευρύ κοινό.

Συντηρείται αποκλειστικά από δωρεές ιδιωτών, εταιρειών και δωρεές εις μνήμην. Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο περίπου 4.000 παιδιά έχουν ανάγκη νοσηλείας σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας Παιδιών και Νεογνών.

Ο επικεφαλής της «ΠΝΟΗΣ» κ. Ιωάννης Παπαδάτος, Διευθυντής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»,  σκιαγράφησε την πορεία των 25 ετών του σωματείου ενώ δεν δίστασε να μοιραστεί μαζί μας πως ονειρεύεται την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα σε ότι αφορά τον τομέα της παιδικής περίθαλψης.

Μιλά επίσης και για την σημαντικότητα του Μαζί για το Παιδί και το έργο του, ενώ ταυτόχρονα παροτρύνει τους ενήλικες να μάθουν πρώτες βοήθειες μέσω των σεμιναρίων που διαθέτει η «ΠΝΟΗ».  «Η γνώση και η ορθή χρήση πρώτων βοηθειών είναι δείγμα κουλτούρας και Πολιτισμού», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πως «γεννήθηκε» η ΠΝΟΗ-Φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού

«Πριν από 25 περίπου χρόνια είχαμε την ιδέα να ιδρύσουμε ένα σωματείο κατά τα Βρετανικά πρότυπα. Υπήρχαν πολλοί γονείς των οποίων τα παιδιά νοσηλεύονταν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και ήθελαν να ευχαριστήσουν με κάποιον τρόπο όταν τα παιδιά τους ανάρρωναν. Είτε με κάποιο χρηματικό ποσό, είτε αγοράζοντας ιατρικά μηχανήματα, είτε οποιοδήποτε άλλο υλικό ωστόσο δεν υπήρχε τρόπος.

Αν υπήρχε ένα σωματείο τότε μέσω του οποίου θα μπορούσαν να βοηθήσουν άλλα παιδιά που ήταν στην θέση των δικών τους για να «απαλύνουν» καταστάσεις δύσκολες.

Κάποιοι γιατροί που ήμασταν ευαισθητοποιημένοι, κάποιοι γονείς που του παιδί τους σώθηκε και κάποιοι γονείς των οποίων το παιδί έφυγε από τη ζωή και κάποιοι εθελοντές ενώσαμε τις δυνάμεις και τα όνειρα μας και ιδρύσαμε την ΠΝΟΗ.
Μας βοήθησε πολύ ένα ζευγάρι δικηγόρων, οι οποίοι μπήκαν και στο διοικητικό συμβούλιο, και μάλιστα ανέλαβαν όλη τη διαδικασία της νομικής υπόστασης. Και κάπως έτσι γεννήθηκε η ΠΝΟΗ πριν από 25 χρόνια».

Πόσα παιδιά από το 1991 έως σήμερα έχουν ωφεληθεί από την ΠΝΟΗ;
Επειδή ο κόσμος δεν γνωρίζει εσείς στέκεστε δίπλα σε παιδιά όταν βρίσκονται στην εντατική… Θα μας εξηγήσετε ποιες είναι οι ενέργειες σας;

«Η ΠΝΟΗ έχει τους εξής στόχους…

Θα σας τους δώσω με παραδείγματα.
Αν ένα φάρμακο που έπρεπε να χορηγηθεί στο παιδί δεν κυκλοφορούσε στην Ελλάδα και ήταν ιδιαίτερα δαπανηρό πως θα λάμβανε την αγωγή αν οι γονείς δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν οικονομικά…; Αναγκαστικά το παιδί δεν θα λάμβανε το φάρμακο του. 
Αυτό όμως  το καλύπτει πλέον το σωματείο μας. Η ΠΝΟΗ!
Έστω ότι χρειάζονται κάποιες ακριβές εξετάσεις οι οποίες στο Δημόσιο δεν μπορούσαν να γίνουν, (π.χ μια ειδική μαγνητική τομογραφία, ένας ειδικός καθετηριασμός).
Και αυτό πλέον το αναλαμβάνει η ΠΝΟΗ.

Επίσης ένα άλλο θέμα ήταν και το μετά, την επόμενη της θεραπείας.  Αφού φύγει το παιδί από την ΜΕΘ τι γίνεται; Σε περίπτωση που χρειάζεται κάποια φυσικοθεραπεία και ειδική αγωγή, κάποια ψυχολογική υποστήριξη;
Για παράδειγμα, είχε καεί το πρόσωπο ενός παιδιού. Εκεί χρειάστηκε ψυχολόγος τόσο για το παιδί για να αποδεχθεί την νέα του μορφή όσο και για τους γονείς…

Άλλος στόχος μας είναι η υποστήριξη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας Νεογνών (οι οποίες είναι 13 στην Ελλάδα) και Παιδιών (5 στην Ελλάδα).

Με ποιον τρόπο γίνεται η υποστήριξη; Με χρήματα τα οποία δίνονται για την αγορά μηχανημάτων. Μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας τα οποία θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα.

Τώρα τα χρήματα εμείς τα συγκεντρώνουμε από διάφορες εκδηλώσεις που κάνουμε, από δωρεές εταιρειών, ιδιωτών και από άλλες δράσεις.
Άλλος άξονας της Πνοής θεωρείται το επιστημονικό και εκπαιδευτικό κομμάτι. Κάνουμε σεμινάρια στα οποία εκπαιδεύονται οι γιατροί για ένα μικρό διάστημα,

Και δεν είναι μόνο οι γιατροί, αλλά και νοσηλευτές και φυσικοθεραπευτές που εκπαιδεύονται.
Τέλος κάνουμε στην Πνοή σεμινάρια καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης,  δηλαδή μαλάξεις και το φιλί της ζωής.

Γιατί το ξεκινήσαμε αυτό; Ένα γεγονός μας ώθησε και συγκεκριμένα όταν ένα παιδάκι από την Αμερική πνίγηκε σε μια πισίνα στην Ελλάδα και δεν μπόρεσαν να το σώσουν οι τραυματιοφορείς αποφασίσαμε να κάνουμε μαθήματα καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης.
Και έτσι το 1996, ξεκινήσαμε τα μαθήματα. Και από τότε, κάθε Δευτέρα απόγευμα, Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί πραγματοποιούνται τα σεμινάρια της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης, όπου έχουν εκπαιδευτεί μέχρι στιγμής 10.000 άτομα».

Τα σεμινάρια απευθύνονται στο ευρύ κοινό, σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, γυμναστήρια, και εταιρείες, κ.α.

«Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μας καλέσουν στο τηλέφωνο της ΠΝΟΗΣ (210 7486801)  για να δηλώσουν συμμετοχή στα σεμινάρια και να ενημερωθούν γι’ αυτά».

 

Pnoe from pnoe on Vimeo.

Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει πρώτες βοήθειες και σε τι βαθμό; Μπορεί κάποιος να σώσει μια ανθρώπινη ζωή αν έχει παρακολουθήσει τα σεμινάρια της ΠΝΟΗΣ;

«Είναι υποχρεωτικό ο ενήλικας να γνωρίζει πρώτες βοήθειες.  Τι θα κάνει κανείς αν παραστεί η ανάγκη να προσφέρει και δεν γνωρίζει; Δεδομένου ότι  κάθε δευτερόλεπτο είναι πολύτιμο. Θα σας πω ενδεικτικά, πως στην Αμερική 70.000.000 άνθρωποι ξέρουν και μπορούν ανά πάσα στιγμή να προσφέρουν πρώτες βοήθειες. Δυστυχώς στην Ελλάδα αυτά είναι ψιλά γράμματα και φανταστείτε πως υπάρχουν ακόμη και κάποιοι γιατροί που δεν μπορούν να δώσουν πρώτες βοήθειες.  Αναλογιστείτε επίσης πως πλέον στα σχολεία του εξωτερικού είναι υποχρεωτικό το να παρακολουθούν οι μαθητές μαθήματα πρώτων βοηθειών».

Εσείς προσπαθείτε να εξοπλίσετε τα Νοσοκομεία με απαραίτητα μηχανήματα. Αλήθεια πόσο «φτωχό» είναι το κράτος σε αυτόν τον τομέα;

«Αυτή την στιγμή το κράτος είναι πάμπτωχο. Να σκεφτείτε ότι υπήρξαν στιγμές που συγκεντρώναμε σαπούνια, χαρτιά, καθαριστικά. Η ΠΝΟΗ βοηθάει πάρα πολλά τμήματα νεογνών αγοράζοντας θερμοκοιτίδες για μονάδες νεογέννητων, μόνιτορ … κ.α. Μόλις συγκεντρώσουμε χρήματα αμέσως τηλεφωνούμε στη συνέχεια καταγράφουμε τις ανάγκες σε όλες τις μονάδες και προσπαθούμε να καλύψουμε όλα τα κενά». 

Πως ονειρεύεστε την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα σε ότι αφορά τον τομέα της παιδικής περίθαλψης;

«Να αλλάξει και να εκσυγχρονιστεί το εκπαιδευτικό κομμάτι. Και εξηγούμαι. Θα ήθελα στο μέλλον οι γιατροί να προλαμβάνουν περισσότερο παρά να θεραπεύουν. Στην ιατρική το καλύτερο είναι να γίνεται κάποιος καλά πριν περάσει το κατώφλι του Νοσοκομείου. Αυτό το πράγμα είναι θέμα εκπαίδευσης και μάλιστα συνεχούς εκπαίδευσης.
Πρέπει οι επιστήμονες να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να είναι ενήμεροι για τα νέα επιτεύγματα. Δυστυχώς στην Ελλάδα  δεν είναι όλοι έτσι. Σε άλλες χώρες είναι υποχρεωτική η μετεκπαίδευση».

Ποια είναι τα «ηθικά» οφέλη που έχετε από την λειτουργία της ΠΝΟΗΣ αυτά τα 25 χρόνια;

«Η αίσθηση της προσφοράς είναι αυτή που σε ανταμείβει. Ως ΠΝΟΗ έχουμε βοηθήσει και με τα μαθήματα αλλά και με τις μονάδες εντατικής θεραπείας των οποίων αγοράζουμε μηχανήματα. Για παράδειγμα αν αγοραστεί ένας καρδιογράφος σε ένα τμήμα εμμέσως και αμέσως βοηθούνται πολλά παιδιά».

Η «ισχύς εν τη ενώσει» 

H ΠΝΟΗ ανήκει στα σωματεία που απαρτίζουν την Ένωση «Μαζί για το Παιδί», το οποίο φέτος συμπληρώνει τα 20 χρόνια λειτουργίας του.  Πως πιστεύετε πως έχει συμβάλλει το «Μαζί για το Παιδί» στην ελληνική κοινωνία όλα αυτά τα χρόνια; Είναι μια παρακαταθήκη για το μέλλον οι ενέργειες και οι δράσεις του; Αποτελούν φάρο ελπίδας σε μια δύσκολη κοινωνική συγκυρία;

Σήμερα, το «Μαζί για το Παιδί» έχει φτάσει να βοηθά περισσότερα από 30.000 παιδιά ετησίως, εκ των οποίων τα 10.000 σε συστηματική βάση.
Η «ισχύς εν τη ενώσει» ήταν και παραμένει το διαχρονικό μήνυμα που μεταδίδει αυτή η πρωτοποριακή συμμαχία από το 1996 μέχρι και σήμερα που συμπληρώνει 20 Χρόνια Προσφοράς σε παιδιά και ευάλωτες οικογένειες στην Ελλάδα.
Εδώ και 20 χρόνια έχουμε βρει κοινή συνισταμένη και προχωρούμε όλοι μαζί
Όλοι μαζί, βοηθώντας λίγο, λίγο ο καθένας γίνονται θαύματα…».