Ο μπαμπάς ξαναπαντρεύεται!
«Είμαι πατέρας ενός αγοριού 7 ετών. Με τη μητέρα του έχουμε χωρίσει. Τα 2,5 τελευταία χρόνια διατηρώ σοβαρή σχέση, με μια κυρία επίσης χωρισμένη και μητέρα ενός κοριτσιού 6,5 ετών . Έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε μαζί την ζωή μας, να μείνουμε μαζί και να παντρευτούμε. Δεν ξέρουμε με ποιον τρόπο να ενημερώσουμε τα παιδιά μας»
Συχνά η επιστημονική ομάδα της τηλεφωνικής συμβουλευτικής γραμμής 115 25 «Μαζί για το Παιδί» καλείται να απαντήσει σε τέτοιου είδους ανησυχίες, που απασχολούν τους γονείς. Στην προκειμένη περίπτωση, η Σταυρίνα Κωνσταντίνου, η οποία διετέλεσε Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας στη Γραμμή «Μαζί για το Παιδί» 115 25 εκθέτει την άποψη της αναφέροντας:
«Καταλαβαίνω ότι βρίσκεστε σε μία σημαντική μετάβαση της ζωής σας, και αυτό είναι αναμενόμενο να σας προκαλεί άγχος σε σχέση με το παιδί. Πρόκειται για μια νέα οικογενειακή κατάσταση και αυτό είναι κάτι που δρα με πολλούς τρόπους στην ψυχολογία του παιδιού. Αυτό που προτείνω να συμβεί είναι να μιλήσετε ειλικρινά στο παιδί σας για τις αλλαγές που θα υπάρξουν, αλλά και για την ανάγκη σας, να ξαναφτιάξετε την ζωή σας.
Θα χρειαστεί να αναφέρετε στο παιδί, όλες τις αλλαγές που θα υπάρξουν στην δική του καθημερινότητα και συνήθειες, έτσι ώστε να ξέρει τι είναι αυτό που περιμένει, και να μην βρίσκεται προ εκπλήξεων, θέμα που ενισχύει την ανασφάλεια του για την απώλεια σας.Είναι πολύ βοηθητικό, να διαβεβαιώσετε το παιδί ότι το αγαπάτε και αυτό δεν αλλάζει, ότι θα είστε διαθέσιμος για εκείνο, και όλα αυτά να τα αποδεικνύετε, με πράξεις! Δώστε του την δυνατότητα να μιλήσει για τα συναισθήματα που νοιώθει, ή σκέφτεται, σε σχέση με ότι ακούει, προσπαθήστε να απαντήσετε με ειλικρίνεια στις ερωτήσεις του.
Είναι σημαντικό να ξεκαθαριστεί στο παιδί ότι η νέα σας σύντροφος δεν θα αντικαταστήσει την μητέρα του. Τα παιδιά θέλουν να ακούσουν την αλήθεια μας, είναι σημαντικό να γνωρίζει ότι και εσείς, έχετε ανάγκη, από συντροφικότητα και ζεστασιά. Συζητήστε μαζί του, δώστε του χρόνο να προσαρμοστεί στην νέα συνθήκη. Ωστόσο, καλό θα ήταν, να γνωρίσει σταδιακά την νέα σας σύντροφο, ως νέα σύντροφο του μπαμπά, όχι ως δεύτερη μητέρα! Απαραίτητη είναι η σταθερή σας παρουσία, την όποια χρειάζεται το παιδί, για να νοιώσει ασφάλεια. Σημαντική είναι η ειλικρινής συζήτηση για την αντιμετώπιση των περιστάσεων εκ μέρους σας, καθώς και, η τήρηση και η δέσμευση από μέρους σας, σε ότι λέτε. Αυτές είναι ορισμένες από τις απαραίτητες διαδικασίες που θα διευκολύνουν την επικοινωνία σας με το παιδί»