«Το Ευάλωτο Παιδί»-Διεθνές Συμπόσιο | 23 & 24 Νοεμβρίου

Η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών/Πόρτα Ανοιχτή διοργανώνει διεθνές Συμπόσιο με θέμα: «Το Ευάλωτο Παιδί» την Παρασκευή 23 και το Σάββατο 24 Νοεμβρίου στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. 

Όταν φέρνουμε στο μυαλό μας την εικόνα ενός ευάλωτου παιδιού, συχνά ανατρέχουμε σε πρόσωπα από κλασικά μυθιστορήματα. Πολλοί μεγάλοι λογοτέχνες, όπως ο Ντίκενς και ο Βίκτωρ Ουγγό ασχολήθηκαν με την παιδική ηλικία και δημιούργησαν αλησμόνητους χαρακτήρες, πολύ πριν καταπιαστούν με το θέμα του παιδικού τραύματος οι μεγάλοι ψυχίατροι. Τώρα όμως δεν χρειάζεται να ανατρέξουμε πια σε μυθιστορήματα, γιατί στο Συμπόσιο οι ομιλητές θα μιλήσουν για το παιδί που βρίσκεται πολύ κοντά μας: το άρρωστο ή ανάπηρο παιδί, το παιδί που πενθεί ένα αγαπημένο πρόσωπο, το παιδί χωρίς γονείς ή φίλους, το παιδί που έχει υποστεί bullying, κακοποίηση, αμέλεια, εκμετάλλευση ή εγκατάλειψη. Στις μέρες όμως που ζούμε πρέπει να κοιτάξουμε πιο πέρα στο παιδί χωρίς πατρίδα, το παιδί του πολέμου, το χαμένο, φοβισμένο παιδί, το παιδί που έχει δει και ζήσει απάνθρωπες, τραγικές καταστάσεις.

Το κοινό στοιχείο που συνδέει όλα αυτά τα ευάλωτα παιδιά είναι ο φόβος. Πέρα απ’ αυτό κάθε παιδί έχει τη δική του ιστορία.

Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου εξέχοντες επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό μοιράζονται με το κοινό τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους.Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν δουλέψει με ευάλωτα παιδιά και έχουν διδαχθεί πολλά από τα παιδιά αυτά. Ο σκοπός δεν είναι να αποδοθούν ευθύνες και φταιξίματα. Γιατί φταίμε όλοι.Είναι απαραίτητο να εξεταστεί εις βάθος τι συμβαίνει στον κόσμο ολόγυρά μας, ώστε να είμαστε σε θέση να ορθώσουμε ένα τείχος προστασίας γύρω από τα αθώα παιδιά, που δεν φταίνε τίποτε για τις τρέλες των μεγάλων.Θα γίνει προσπάθεια να καταλάβουμε ποιοι είναι οι κύριοι πολιτικοί, κοινωνικοί και ψυχολογικοί παράγοντες που βλάπτουν τα παιδιά και κυρίως να ακούσουμε τι έχουν να μας πούνε τα ίδια τα παιδιά.