Μια κοινή σχολική γιορτή για το περιβάλλον

Το «Μαζί για το Παιδί» κάλεσε τα σχολεία που στηρίζει στην ακριτική Θράκη για να συμμετάσχουν σε μια  κοινή γιορτή, με αφορμή την Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. 
Στόχος της δράσης ήταν η  ενίσχυση ενός δικτύου συνεργαζόμενων σχολικών μονάδων, η ανταλλαγή απόψεων, ιδεών, μηνυμάτων και καλών πρακτικών, καθώς και η δημιουργία εξωστρέφειας. 

Οι μαθητές παρουσίασαν τις εργασίες τους μέσα από τις οποίες αξιοποιήθηκαν τα υλικά που διαθέτουν οι αίθουσες διερευνητικής μάθησης, που δημιουργήθηκαν από το «Μαζί για το Παιδί» αναπτύσσοντας τις δεξιότητες τους.

Ακολουθούν οι παρουσιάσεις των σχολείων που συμμετείχαν:
«Αναλαμβάνουμε δράσεις για το κλίμα που αλλάζει» | Το μήνυμα που έδωσαν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ριζίων (Νομός Έβρου).  Μέσα από το εργαστήριο δεξιοτήτων, οι μαθητές της Ε’ τάξης ετοίμασαν ένα αφυπνιστικό βίντεο στο οποίο αναδεικνύουν καλές πρακτικές και προτείνουν συμβουλές για την προστασία του περιβάλλοντος. Επιπλέον, παρουσίασαν το δίχτυ της ζωής της ιστορίας της βιοποικιλότητας, μίλησαν για τον ρόλο της μέλισσας ως επικονιαστή ως απαραίτητο οργανισμό για τη διατήρηση του οικοσύστηματος και παρουσίασαν τα ρομποτάκια μέλισσες που δημιούργησαν. 

Μια «Έξυπνη Πόλη»  | Παρουσίασαν οι μαθητές του 10ο Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής, μέσα από τα κιτ ρομποτικής που διαθέτει το Κέντρο Διερευνητικής Μάθησης που δημιουργήθηκε από το «Μαζί για το Παιδί».  Δημιούργησαν μια μακέτα «έξυπνης οικολογικής πόλης» αξιοποιώντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες. Οι μικροί μαθητές παρουσίασαν τη λειτουργία των «έξυπνων κάδων» που κάνουν αυτόματη διαλογή των απορριμμάτων, το εργοστάσιο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών και την «έξυπνη είσοδο» της οικολογικής πόλης που δεν επιτρέπει την είσοδο αυτοκινήτων που ρυπαίνουν το περιβάλλον. Παράλληλα παρουσίασαν Βίντεο από Εργασία που συμμετείχε σε συνέδριο με τίτλο «Φροντίζω το περιβάλλον» {δείτε το ΕΔΩ}

Ρομπότ μετεωρολόγο | Παρουσίασαν οι μαθητές του 2ο Δημοτικού Σχολείου Σουφλίου που δημιούργησαν με τα κιτ ρομποτικής που διαθέτει το Κέντρο Διερευνητικής Μάθησης προσφορά του «Μαζί για το Παιδί».

Bazzar ανταλλαγής αντικειμένων | Στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κοσμίου (Νομός Ροδόπης) οργάνωσαν bazaar ανταλλαγής με αντικείμενα που οι ίδιοι δεν χρειάζονταν πια έτσι ώστε κάθε ένα από αυτά να καταλήξει σε κάποιον που πραγματικά το χρειάζεται και κανένα υλικό να μην πάει χαμένο.  Με σύνθημα «Εμείς το προκαλέσαμε. Εμείς πρέπει να το λύσουμε»  μίλησαν για το φαινόμενο της υπεθέρμανσης του πλανήτη, τις συνήθειες που χρειάζεται να υιοθετήσουμε και αυτές που χρειάζεται να σταματήσουμε.  Μίλησαν για τις ετικέτες στα προϊόντα που δηλώνουν την οικολογική μορφή τους, ενώ δημιούργησαν επιδαπέδιο επιτραπέζιο «Γκρινιάρη» σε μια πράσινη εκδοχή για τα είδη των ζώων που κινδυνεύουν.

To bee or not to bee | Μέσα από την παρουσίαση τους, οι μαθητές του Διαπολιτισμικού Δημοτικού σχολείου Ιάσμου μας ενημέρωσαν για τον ρόλο που έχουν οι μέλισσες στη φυσική λειτουργία του περιβάλλοντος και για τους κινδύνους εξαφάνισης τους. Παράλληλα,  δημιούργησαν το δικός τους παραμύθι για να να ευαισθητοποιήσουν και άλλα παιδιά {διαβάστε το ΕΔΩ}

Άλσος της Φιλίας | Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Νέας Βύσσας (Νομός Έβρου) έδειξαν εμπράκτως τα οφέλη από την προσθήκη πρασίνου στην αυλή του σχολικού ιστού μέσα από την δενδροφύτευση 25 δέντρων στο «Άλσος της Φιλίας», όπως οι ίδιοι ονόμασαν.  Επιπλέον, οι μαθητές σχεδίασαν επιτραπέζιο παιχνίδι με θέμα την υπερθέρμανση του πλανήτη. 

Οικολογικό bazzar | Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ξυλαγανής (Νομός Ροδόπης) οργάνωσαν bazaar φυτών στο σχολείο με σκοπό την συγκέντρωση πόρων για την κάλυψη αναγκών του σχολείου. Παράλληλα, μίλησαν για τους πλανήτες γύρω από τον ήλιο.