Oμιλία Δ. Νανόπουλου & Φιλανθρωπικό Δείπνο

To «Μαζί για το Παιδί» είχε την τιμή να φιλοξενήσει τον ακαδημαϊκό, καθηγητή κ. Δημήτρη Νανόπουλο, την Τετάρτη 16 Μαρτίου,   σε φιλανθρωπικό δείπνο που διοργάνωσε με στόχο την ενίσχυση των σκοπών του.

Πλήθος επώνυμων καλεσμένων από τους χώρους των επιχειρήσεων, της ναυτιλίας, της δημοσιογραφίας και του πολιτισμού, έδωσαν το παρόν στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», για να ακούσουν την ομιλία του κ.Δημήτρη Νανόπουλου με τίτλο «Συμπαντικά Τετερίσματα», που αφορούσε την πρόσφατη ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων  αλλά και να ενισχύσουν ταυτόχρονα, το έργο του «Μαζί για το Παιδί».

Στο πλαίσιο της ομιλία του, ο κ. Νανόπουλος, ανέφερε ότι  για πρώτη φορά, στις  14 Σεπτεμβρίου 2015, το Σύμπαν μπορούμε όχι μόνο να το βλέπουμε αλλά και να το ακούμε. Η ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων, παρόλο που αναμενόταν εδώ και εκατό χρόνια,  δίνει μια νέα ώθηση στη κατανόηση του Σύμπαντος, αρκεί να θέλουμε να βλέπουμε και να ακούμε και να μη ζούμε σε κάποιο σκοτεινό και βωβό παράλληλο Σύμπαν.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία ΕΔΩ

Μεγάλος χορηγός της βραδιάς ήταν το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση. Υποστηρικτής της εκδήλωσης ήταν τα Medi Prinou. Το επίσημο δείπνο που παρατέθηκε με την υποστήριξη του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία». Τα κρασιά ήταν ευγενική χορηγία του Κτήματος Χαρλαύτη, ενώ τη διακόσμηση των τραπεζιών επιμελήθηκε η εταιρεία Pavlos “The Flower Workshop”.

Λίγα λόγια για τον Δημήτρη Νανόπουλο


Ο Δημήτρης Νανόπουλος έχει ασκήσει μια πραγματικά βαθιά επιρροή στη Θεωρητική Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων κατά τη διάρκεια των τελευταίων 40 ετών. Κύρια ερευνητική του ασχολία είναι η Φυσική Υψηλών Ενεργειών και η Κοσμολογία.

Στόχος των ερευνών του αποτελεί η δημιουργία μια ενοποιημένης θεωρίας όλων των δυνάμεων στη φύση, η Θεωρία του Παντός, όπου θα δίνεται μία επιστημονική ερμηνεία του Σύμπαντος, από το πώς εμφανίστηκε, πως εξελίχθηκε και πως έχει τη σημερινή μορφολογία του.

Γεννήθηκε στην Παλλήνη Αττικής στις 13 Σεπτεμβρίου 1948. Αποφοίτησε το 1971 από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Sussex το 1973. Την ίδια χρονιά εργάζεται στο CERN ως ερευνητής στον θεωρητικό τομέα ξεκινώντας συνεργασία με τον John Ellis η οποία διαρκεί έως σήμερα.

Ακολουθεί διετής παραμονή στο Πανεπιστήμιο Harvard όπου, μαζί με τον Sheldon Lee Glashow (Νόμπελ Φυσικής 1979) υπολόγισαν την παραγωγή του σωματιδίου Higgs.

To 1979 οι ερευνητικές του προσπάθειες επικεντρώνονται στην ανάπτυξη της θεωρίας της Υπερβατικότητας και της θεωρίας των (Υπερ) Χορδών. Το 1986 επιστρέφοντας στις ΗΠΑ, γίνεται καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin και το 1989 στο Πανεπιστήμιο Texas A & M.  Την ίδια χρονιά γίνεται επικεφαλής της ομάδας Αστροσωματιδιακής Φυσικής στο HARC. Τη δεκαετία του 1990 ασχολήθηκε με τα μοντέλα λειτουργίας του εγκεφάλου, εμπνευσμένα από την Κβαντική Φυσική.

Έχει συγγράψει πάνω από 675 πρωτότυπες εργασίες και 14 βιβλία. Έχει πάνω από 43.500 αναφορές (h-index=100). Το 2006 του απονεμήθηκε το διεθνές βραβείο Ωνάση ενώ το 2009 το βραβείο Enrico Fermi  από την Ιταλική Εταιρεία Φυσικής (SIF). Από τον Ιανουάριο του 2015 τελεί χρέη προέδρου στην Ακαδημία Αθηνών.

Διαβάστε παλαιότερες συνεντεύξεις του:

«Tο επώνυμό μου δεν είναι Νανόπουλος… ». Σε πρώτο πρόσωπο |  tvxs.gr | 23.11.2015

Δημήτρης Νανόπουλος: «Η τηλεμεταφορά θα είναι γεγονός, ήδη το κάνουν» | iefimerida.gr | 18.11.2015

Από το Α έως το Ω: Δημήτρης Νανόπουλος | Καθημερινή | 24.02.2015