14 Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη ‪ | «Ο Σακχαρώδης Διαβήτης αφορά κάθε Οικογένεια»

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης αφορά κάθε Οικογένεια», είναι το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας ενημέρωσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ), της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη, για τα έτη 2018 και 2019. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη: 

  • 1 στους 11 έντεκα ανθρώπους στον κόσμο ζουν με ΣΔ 
  • 425 εκατομμύρια ενήλικες ζουν με ΣΔ (στοιχεία του 2017)
  • 1 στα 2 άτομα με ΣΔ παραμένουν αδιάγνωστοι (212 εκατομμύρια)
  • Περισσότερα από 1 εκατομμύριο παιδιά και έφηβοι, πάσχουν από ΣΔ τύπου 1
  • Η εμφάνιση του ΣΔ τύπου 1 παρουσιάζει αύξηση τουλάχιστον 3% κάθε χρόνο
  • Τα 2/3 των ατόμων με ΣΔ βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία  
  • Το 2017, ο ΣΔ προκάλεσε παγκοσμίως 4 εκατομμύρια θανάτους  
  • Οι δαπάνες για νοσηλεία/θεραπεία ξεπερνούν τα 727 δισεκατομμύρια δολάρια/έτος 

Στην Ελλάδα

  • περίπου 900.000 άτομα πάσχουν από ΣΔ εκ των οποίων οι 80-90.000 είναι παιδιά και ενήλικες με ΣΔ τύπου 1
  • ετησίως 120 παιδιά και άνω εμφανίζουν ΣΔ τύπου 1 στην Ελλάδα ενώ ο αριθμός αυτός φαίνεται να αυξάνει συνεχώς

Δυνητικά, o ΣΔ αφορά όλες τις οικογένειες και επομένως η καλή γνώση των συμπτωμάτων και των παραγόντων κινδύνου όλων των τύπων ΣΔ είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη διάγνωση και την πρόληψη του. Το 80% των περιπτώσεων ΣΔ τύπου 2 μπορεί να προληφθεί με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, ενώ το 70% των πρώιμων θανάτων των ενηλίκων προκαλούνται από συνήθειες που υιοθετούνται κατά την περίοδο της εφηβείας,

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση της εμφάνισης παχυσαρκίας και ΣΔ τύπου 2 στα παιδιά και η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά τις οικογενειακές συνήθειες. Όταν η οικογένεια τρώει υγιεινά γεύματα και ασκείται, όλα τα μέλη της υιοθετούν και ενισχύουν συμπεριφορές, οι οποίες επιτρέπουν την πρόληψη του ΣΔ τύπου 2 ή την ευκολότερη διαχείριση του ΣΔ τύπου 1 όταν αυτός εμφανισθεί. Η μείωση της εμφάνισης του ΣΔ ξεκινά επομένως από το σπίτι και η οικογενειακή υποστήριξη είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόληψη, πρώιμη εντόπιση, εκπαίδευση, ψυχική-συναισθηματική στήριξη, φροντίδα και διαχείριση του ΣΔ. 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΒΗΤΗ


Η Πανελλήνια Ένωση Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, πραγματοποιεί μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού στα μέσα σταθερής τροχιάς της ΣΤΑΣΥ.

Όλο το μήνα Νοέμβρη σε δύο συρμούς του Μετρό (κόκκινη κ μπλε γραμμή) καθώς και στις αποβάθρες Μετρό και Ηλεκτρικού, αποτύπωσε δυνατά μηνύματα για το Διαβήτη τύπου 1, προκειμένου να ενημερωθεί το ευρύ κοινό, να καταρριφθούν λανθασμένες αντιλήψεις και να ισχυροποιηθούν οι πάσχοντες.

Όλοι οφείλουμε να γνωρίζουμε γιατί ο Διαβήτης τύπου 1 μπορεί να τύχει σε κάθε παιδί ή έφηβο που έχουμε γύρω μας.

Όλοι μαζί αντιμετωπίζουμε το Διαβήτη τύπου 1 και στηρίζουμε το άτομο που ζει μαζί του. 

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη ‪σήμερα, 14 Νοεμβρίου και με κεντρικό μήνυμα «Ο Σακχαρώδης Διαβήτης αφορά κάθε Οικογένεια», το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας ενημέρωσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ), της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη, για τα έτη 2018 και 2019. 

Λίγα Λόγια για την Πανελλήνια Ένωση Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη-Π.Ε.Α.Ν.Δ., μέλος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί»


«Μια ιστορία 36 χρόνων στους ανθρώπους που ζουν με ΣΔτ1»

Η «Π.Ε.Α.Ν.Δ.» είναι σωματείο Φιλανθρωπικό, μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ιδρύθηκε το 1983 από τον πρωτοπόρο καθηγητή Παιδιατρικής κο Χρήστο Σπ. Μπαρτσόκα με σκοπό τη βελτίωση ποιότητας ζωής των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και των οικογενειών τους. 
Πιστή στο όραμά της, η «Π.Ε.Α.Ν.Δ.» προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες της πανελλαδικά σε περισσότερα από 4.000 παιδιά και νέους με ΣΔΤ1 ενώ έχει αναπτύξει μια σειρά καινοτόμων κοινωνικών προγραμμάτων και δράσεων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας, ανακουφίζοντας τους πάσχοντες, τις οικογένειες τους αλλά και το ευρύ κοινό που σχετίζεται το άτομο με Διαβήτη. Για το έργο της έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών με το αργυρό βραβείο. 

Είναι μέλος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» και του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας (Ε.ΣΥ.Ν.) ενώ αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ).
Στόχοι: Κύριος στόχος της «Π.Ε.Α.Ν.Δ.» είναι να προσφέρει κάθε μορφή βοήθειας σε παιδιά και νέους που πάσχουν από ΣΔΤ1, ώστε να οραματίζονται με αισιοδοξία το μέλλον χωρίς επιπλοκές και διακρίσεις. 
 
Η «Π.Ε.Α.Ν.Δ.» εργάζεται καθημερινά για:

  • την προαγωγή της έρευνας, μεθοδολογίας και αγωγής για τον έλεγχο του διαβήτη και τη μείωση των επιπλοκών της νόσου
  • την οργάνωση σεμιναρίων και εκπαιδευτικών μαθημάτων για την πρόληψη και διαχείριση του διαβήτη στα παιδιά
  • την έκδοση διδακτικού και επιμορφωτικού υλικού
  • τη συνεργασία με κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς για την βελτίωση της υγείας, περίθαλψης και διαβίωσης των παιδιών με διαβήτη.

Πόροι 

Η «Π.Ε.Α.Ν.Δ.» δεν ενισχύεται οικονομικά από το κράτος. Οι πόροι της προκύπτουν αποκλειστικά από την Ένωση «Μαζί για το Παιδί», ιδιωτικές δωρεές και χορηγίες. Τα έσοδα που συγκεντρώνονται κατά διαστήματα μέσα από ποικίλες δράσεις, καλύπτουν τις υπηρεσίες και τα αγαθά που προσφέρει η «Π.Ε.Α.Ν.Δ.» στα άτομα με νεανικό διαβήτη, όπως π.χ. η λειτουργία της καλοκαιρινής κατασκήνωσης, η διάθεση φαρμακευτικού και αναλώσιμου υγειονομικού υλικού σε αδύναμες οικονομικά οικογένειες και πολλές άλλες παροχές.