Aσφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο | Συμβουλές για γονείς & παιδιά

Οι σημερινοί γονείς αντιμετωπίζουν την πρόκληση να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρει το διαδίκτυο αλλά παράλληλα να τα προστατεύσουν από τους κινδύνους που κρύβονται και αφορούν την ασφάλεια τους. Διαβάστε τις παρακάτω συμβουλές που μπορούν να διασφαλίσουν  μια  θετική online εμπειρία για το παιδί μας:

Για τους Γονείς:

Γίνετε γνώστες και εξοικειωθείτε με το διαδίκτυο

Η καλύτερη προστασία ενάντια στους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο είναι η ενημέρωση. Εξοικειωθείτε για τις βασικές λειτουργίες του Internet, διαβάζοντας σχετικά άρθρα, παρακολουθώντας κάποιο σεμινάριο ή μιλώντας με άλλους γονείς.  Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να ελέγξετε  τον διαδικτυακό κόσμο του παιδιού σας.

Μιλήστε  με το παιδί σας

Αναπτύξτε  έναν ανοικτό διάλογο, ώστε να μπορείτε να μιλήσετε με τα παιδιά σας σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους του Διαδικτύου. Καλλιεργήστε ενδιαφέρον για τις διαδικτυακές τους δραστηριότητές, τις αγαπημένες τους ιστοσελίδες, online παιχνίδια, και τα ενδιαφέροντα. Μην  διστάσατε να ρωτήσετε τα παιδιά σας, με ποιους  συνομιλούν online και για τι θέματα συζητούν.

Δημιουργήστε κανόνες χρήσης του διαδικτύου

Συμφωνήστε με τα παιδιά σας κάποιους βασικούς κανόνες που θα ακολουθεί η οικογένειά σας για τη χρήση του διαδικτύου. Τοποθετείτε δίπλα στον υπολογιστή ως υπενθύμιση. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να μοιράζονται ποτέ προσωπικές πληροφορίες στο Διαδίκτυο και ότι θα πρέπει να σας αναφέρουν κάθε online δραστηριότητα ή την επαφή που τους κάνει να αισθάνονται άβολα.

Προστατέψτε τον υπολογιστή σας
Επωφεληθείτε από το λογισμικό που υπάρχει για να βοηθήσει τους γονείς να διαχειρίζονται την διαδικτυακή εμπειρία των παιδιών τους. Το λογισμικό γονικού ελέγχου μπορεί να μπλοκάρει ακατάλληλες ιστοσελίδες, να περιορίζουν τον χρόνο που τα παιδιά σας χρησιμοποιούν το Internet και την παρακολουθούν τις συνομιλίες τους για την προστασία τους.

Εξερευνήστε το Διαδίκτυο ως οικογένεια
Εχοντας καταρτίσει κάποιους βασικούς κανόνες χρήσης και έναν προστατευμένο υπολογιστή, μπορείτε τώρα να ενθαρρύνετε  τα μέλη της οικογένειάς σας να επωφεληθούν από το Διαδίκτυο. Διατηρείστε ενδιαφέρον για το τι κάνουν τα παιδιά σας  στο διαδίκτυο και συμμετέχετε στις online δραστηριότητες τους.

 

Για τα παιδιά:

  • Δεν δίνουμε προσωπικές πληροφορίες όπως τη διεύθυνσή μου, τον αριθμό τηλεφώνου, διεύθυνση εργασίας / αριθμό τηλεφώνου χωρίς την άδεια των γονιών μου.
  • Θα αναφέρω άμεσα στους γονείς μου αν συναντήσω κάτι διαδικτυακά  που με κάνει να νιώθω άβολα.
  • Ποτέ δεν θα συμφωνήσω συναντήσω κάποιον που έχω «γνωρίσει» διαδικτυακά χωρίς την άδεια των γονέων μου. Αν οι γονείς μου συμφωνούν με τη συνάντηση, χρειάζεται να γίνει  σε δημόσιο χώρο και με κάποιον από τους γονείς.
  • Δεν θα δίνω τους κωδικούς μου σε κανέναν (ούτε και στους καλύτερούς μου φίλους), παρά μόνο στους γονείς μου.
  • Ενημερώνω τους γονείς μου πριν από τη λήψη ή την εγκατάσταση λογισμικού για την αποφυγή τυχόν βλάβης στον υπολογιστή μας ή την κινητή συσκευή ή να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια οικογένειάς μου.
  • Βοηθώ τους γονείς μου να κατανοήσουν και να μάθουν πράγματα σχετικά με το διαδίκτυο και τις νέες τεχνολογίες.