Χωρισμός γονέων και πόσο επηρεάζει τα παιδιά

Με τον άντρα μου ετοιμαζόμαστε να χωρίσουμε. Έχουμε δύο παιδιά 12 και 13 ετών αντίστοιχα. Πιστεύετε πως θα δημιουργήσει ψυχολογικά προβλήματα στα παιδιά μας ο χωρισμός μας;

Ένα διαζύγιο είναι δύσκολο και επίπονο για όλα τα μέλη μιας οικογένειας. Δυσκολότερο όμως και πιο επικίνδυνο για την ομαλή εξέλιξη των παιδιών είναι να μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον που δεν υπάρχει ευτυχία και ηρεμία. Σίγουρα τα παιδιά σας θα δυσκολευτούν με αυτή την αλλαγή γιατί βρίσκονται κοντά στην εφηβεία, που ως γνωστό χαρακτηρίζεται από έντονη ανησυχία και δυσκολίες ακόμα και σε ιδανικό οικογενειακό περιβάλλον. Θα πρέπει τα παιδιά να προσπαθήσετε να τα κρατήσετε μακριά από όλη την διαδικασία του διαζυγίου όσο αυτό είναι δυνατόν.

Επίσης, σε μια τόσο μεγάλη αλλαγή έχουν ανάγκη από ασφάλεια και σταθερότητα. Αν για παράδειγμα το διαζύγιο φέρει και επιπλέον αλλαγή στην κατοικία ή το σχολείο, αυτό θα αποτελέσει επιπλέον δυσκολία προσαρμογής στη νέα κατάσταση. Έχουν ανάγκη να νιώσουν πως και η μαμά και ο μπαμπάς που δε θα μένουν πια μαζί τα αγαπάνε με τον ίδιο τρόπο και είναι οι ίδιοι απέναντί τους.

Για θέματα που αφορούν στα παιδιά από 1 έως 18 ετών μπορείτε να καλείτε στο 115 25 «Γραμμή Μαζί για το Παιδί». Τη γραμμή συμβουλευτικής παιδιών, εφήβων και γονέων από την Ένωση Μαζί για το Παιδί. Χρέωση 1 αστικής μονάδας για αστικά και υπεραστικά ανεξαρτήτως διάρκειας τηλεφωνήματος.

Η Άννα Σταματελάτου διετέλεσε Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας στη Γραμμή «Μαζί για το Παιδί» 115 25